Категории

Най-четени

Ревност
От Марина Стойчовска, 09 Ноември, 2009

Какво чувство в ревността? Дали е чувство, породено от голяма обич или пък от егоизъм?

Еднакви или различни трябва да са партньорите в една връзка
От Марина Стойчовска, 10 Ноември, 2009

Съществуват най-различни мнения по въпроса. Някои хора казват, че за да има стабилна връзка е необходимо двам...

Коментари

Блог
10 стъпки към постигането на душевен комфорт
От Анелиа Дудина | 18 Август, 2014 | Отношения , Чувства
0 Коментара   |   Споделяне

Как да направим така, че да постигаме душевен комфорт в себе си дори в моментите, когато периодът ни е натоварен и/или важни, но неприятни събития се случват и те обземат съзнанието ни изцяло, като не ни позволяват дори за миг да се насладим на живота си? Повечето хора смятат, че "тайната", за да се случи това, е известна само за "просветените" хора. Истината е, че понякога бихме могли да изпитаме душевен мир и с помощта на съвсем простички и обикновени действия от наша страна.
А ето и няколко техники, които можете да изпробвате...

1. Припомнете си кога беше последният път, в който се чувствахте удовлетворени, щастливи и спокойни. Опитайте да визуализирате своите спомените от тези моменти. Припомнете си кога е било това, какво беше времето навън, вие с какво бяхте облечена, какво се случи (спомнете си стъпка по стъпка), какво беше усещането, което имахте тогава...

2. Мислете за това – наистина ли случващото се в момента е толкова лошо, страшно и пагубно за вас? Какво е най-лошото последствие, което може да бъде резултат от случващото се?

3. Направете нещо, което не сте правили от много време насам (или никога досега), а сте искал/а да направите и би ви донесло удоволствие.

4. Отделяйте време поне по веднъж на ден, в продължение на две седмици, да си припомняте по едно ваше качество или постижение, което оценявате високо. Не е задължително да си мислите само за гениални неща, които сте сторили – дори дребен жест към някого, пак би могъл да бъде достоен за уважение.

5. Обадете се на стар ваш познат или приятел, с когото винаги сте прекарвали времето си забавно, но не сте се чувала с него от дълго време. Поговорете с него/нея, можете да си спомните и какви случки сте имали заедно преди.

6. Приготвяйте си (или си поръчвайте в заведение) веднъж седмично, в продължение на месец, вашето любимо ястие. Докато си похапвате, опитайте да се наслаждавате на всяка една хапка.

7. Ако определени неща от вашето минало не ви позволяват да се отпуснете и да се наслаждавате на настоящето си, дефинирайте ясно кое точно от това, което се е случило преди, нарушава вашия вътрешен комфорт. След това помислете и върху това как можете да "освободите" съзнанието си от негативните мисли, свързани със ситуацията. Обикновено пътят за това е свързан с приемане на случилото се и промяна на нагласите ни. Това би могъл да бъде труден процес – не се отчайвайте, ако не успеете да се справите сами.

8. Ако в някакъв момент ви е много тежко, помислете си за това кое е нещото, което би могло да промени (или смекчи) тези ваши негативни усещания. Ако "лекарството" е невъзможно да бъде набавено, помислете си за това с какво друго бихте могли да го замените (макар и ефектът от него, да бъде по-слаб).

9. Познавате ли човек от обкръжението си, който според вас е в душевен мир със себе си? Как смятате, че той е постигнал това? Има вероятност, когато тръгнете да си отговаряте на този въпрос, да започнете да посочвате външни обстоятелства от неговия живот. Опитайте да се концентрирате обаче върху неговия мироглед, върху мисленето и поведението му. Смятате ли, че вие бихте могла да постигнете същото? Ако отговорът е не – кое би ви попречило, за да се случи това?

10. Когато изпитвате вътрешен дискомфорт, попитайте себе си: "Ако продължавам да мисля негативно и се притеснявам за нещата, променям ли реално нещо в ситуацията?" Често отговорът на този въпрос е отрицателен. Тогава запитайте се защо продължавате да мислите по този деструктивен начин? Много често ние можем да въздействаме на своите емоции рационално – посредством своя разум.

 Ако продължавате да не се чувствате добре, след като сте опитала някои или всички от изброените техники, добре е да се консултирате със специалист. При повечето хора, които нямат клиничен проблем, нещата по-горе променят негативното им настроение в положителна насока. Но това не могат да бъдат "рецепти за преодоляване на проблемите" за хора, които имат сериозни такива, свързани с вътрешен дискомфорт и перманентно изпадат в негативни, депресивни състояния.

Напишете коментар

Вашето Име
Вашият E-mail
Вашият коментар