Категории

Най-четени

Ревност
От Марина Стойчовска, 09 Ноември, 2009

Какво чувство в ревността? Дали е чувство, породено от голяма обич или пък от егоизъм?

Еднакви или различни трябва да са партньорите в една връзка
От Марина Стойчовска, 10 Ноември, 2009

Съществуват най-различни мнения по въпроса. Някои хора казват, че за да има стабилна връзка е необходимо двам...

Коментари

Блог
Кога си заслужава да правим компромиси
От Марина Стойчовска | 07 Януари, 2015 | Отношения
0 Коментара   |   Споделяне

Компромисите са важна част от всички човешки взаимоотношения, независимо дали са интимни или не. Всекидневно ни се налага да правим по-малки или по-големи компромиси, да пренебрегваме себе си и собствените си желания, за да избегнем конфликт, за да удовлетворим потребностите на отсрещния или по някаква друга причина.

Какво всъщност е компромисът? Това не е просто решение да се откажем да гледаме комедия, защото партньорът ни иска да гледа трилър, или да излезем с половинката си, макар че ни се стои вкъщи. Когато говорим за компромис, трябва да сме наясно, че той винаги предполага дискомфорт, който ние ще изпитаме, за да задоволим някаква нужда на човека до нас. Не изпитваме ли дискомфорт, макар и малък, то не можем да говорим за компромис. Понякога дискомфортът е изместен от удовлетворение, че човекът до нас е доволен и това прави компромиса ни по-лесен и приемлив.

Да правим ли компромиси или не?  Заслужава ли си? Как да се предпазим от това някой да злоупотреби с добрината ни? Как да не се превърнем в егоисти, стремейки се да не правим твърде много компромиси?  

По-долу посочваме няколко критерия, които се надяваме, че щи ви ориентират за отговорите на горните въпроси:

1.       До колко сте емоционално ангажирани с човека, за когото правите компромис? Дали искате да прекарате живота си с този човек или всичко между вас е просто  флирт? Правейки компромиси, е добре да знаете, че е за човек, с когото виждате бъдещето си.

2.       Правил ли е партньорът Ви компромиси за Вас? Компромисите са двустранен процес. Отбелязвайте за себе си дали, когато Вие правите компромис, след това партньора Ви връща ли жеста. Дори, когато обмисляте да пренебрегнете себе си в името на другия, се запитайте дали и той преживява същия мисловен процес. Дали е готов да дава или очаква Вие просто да се напаснете към неговия живот без той да променя нищо?

3.        Дали желанието на някой от вас е по-силно от това на другия? Ако сте в ситуация, в която с партньора Ви искате различни неща, единият ще трябва да се жертва, но резултатът не винаги е с еднакво значение за двамата. Уточнете за кого крайният резултат е по-важен, така че да решите заедно какво решение да вземете.

4.       Знае ли партньорът Ви, че правите компромиси за него? Не е нужно да използвате компромиса, който сте  направили, срещу половинката си и да го манипулирате чрез това. Ако,обаче, човекът до Вас не знае за Вашите компромиси, няма да може да ги оцени и да върне жеста. Има вероятност партньорът Ви да не оценява Вашите действия като  компромис и в такъв случай е много важно да уточните, че това, което правите изисква усилие от Ваша страна.

5.       Помислете дали има по-добро решение от  това единият от вас да направи компромис в името на другия. Понякога има решения, които не налагат компромис от ничия страна. Не винаги е така, но ако проявим креативност и търпение, често можем да открием трети вариант.

6.       Има ли диалог? Как стигате до идеята за компромис? Дали чрез обсъждане на ситуацията с партньора. Или тихомълком. Или отсрещния грубо ви налага своите виждания. Когато решите да направите компромис след разговор с половинката Ви, след изясняване на взаимните позиции, тогава компромисът става по-приемлив и по-малко дискомфортен за Вас.  

 

Източник: http://www.psychologytoday.com/blog/between-you-and-me/201207/is-he-worth-it-six-questions-ask-when-sacrificing-in-relationships

Напишете коментар

Вашето Име
Вашият E-mail
Вашият коментар