Категории

Най-четени

Ревност
От Марина Стойчовска, 09 Ноември, 2009

Какво чувство в ревността? Дали е чувство, породено от голяма обич или пък от егоизъм?

Еднакви или различни трябва да са партньорите в една връзка
От Марина Стойчовска, 10 Ноември, 2009

Съществуват най-различни мнения по въпроса. Някои хора казват, че за да има стабилна връзка е необходимо двам...

Коментари

Блог
За доминирането във взаимоотношенията
От Анелиа Дудина | 21 Май, 2016 | Отношения , Чувства , Секс
0 Коментара   |   Споделяне

   Често думата надмощие не се свързва с любов, но всъщност в една връзка винаги има някой, който доминира над другия в определени моменти и ситуации. Ако някой заяви, че в неговата връзка никой никога не е взимал надмощие, то това би било далеч от реалността. Няма двама човека, които да са изцяло еднакви, а там, където се преговарят различни интереси на двама човека, съществува и властта. Тя обаче не е нещо лошо. Много често се превръща в тема-табу, тъй като в думата надмощие се привнася негативен смисъл. А всъщност то е факт и е част от реалността. Дори в интимните взаимоотношения. Понякога властта може да придаде еротика на връзката и да повлияе положително на сексуалните взаимоотношения. Не говорим обаче за садизъм и агресия, а говорим за поемане на инициатива от една от двете страни.

   Думите сила и мощ обикновено се свързват предимно с бизнеса и политиката. Но тях ги има и във взаимоотношенията между партньори. Според психологът Волфганг Крюгер: „Силовите конфликти винаги са признак за това, че една връзка е жива. Те са по-добри, отколкото гробовното мълчание в партньорството.” В по-старите поколения е било едва ли не регламент това, че мъжът взема властта в семейството и се чува само неговата дума. Сега се залага по-скоро на партньорските взаимоотношения, при които се преговаря и единия от двамата се превръща във водещ за дадена ситуация. Можем да си представим, че партньорството е като мозайка – всеки напасва със своя принос останалите части от мозайката и се получава равновесие.

   Конфликтите трябва да се освобождават. Често това се случва през доминирането. Понякога мъжът е този, който доминира, друг път – жената. Когато има дисбаланс на силите, това винаги води до бунт от една от двете страни. Той може да се случи бързо или след натрупване във времето. Ако реализираното надмощие в една двойка е балансирано, то това спомага и за регулирането на конфликтите, които неминуемо присъстват при едни взамоотношения.

   Разпределението на силите в любовта е много важно. То се случва през преговори, за които обаче е важно да бъдат формулирани желанията на двете страни. Семейната вражда е различна от разпределението на силите и вземането на надмощие от единия в двойката. Понякога, когато единият от двамата има голямо надмощие в дадена област, това неминуемо води до желание у другия за компенсация. В случай, че например жената изкарва повече пари, у мъжа всячески, понякога дори подсъзнателно, започва да се поражда потребността от това и той да доминира в нещо. Тази компенсация може да се случва по здрав начин, а може да бъде реализирана и чрез комплекси. Какво представлява т.нар. здрав начин? Например мъжът може да бъде активен в пазаруването и/или вършенето на битови задачи. Когато обаче тази компенсация се случва през комплекси, това води до семейни вражди. Например мъжът се опитва да доминира и да се налага, като влиза в непрекъснати безмислени спорове с жена си. Подобни примери могат да бъдат посочени и за жените също така.

   Има смисъл при надмощието в любовта, когато то е отражение на индивидуалните качества и способности у хората. Т.е. когато се случва в името на това, че ако аз съм добра в едно, то ти си добър в нещо друго и можем да разпределим надмощията си, така че да постигнем баланс и хармония във взаимоотношенията си. Чрез активността се случва напредък и прогрес. Когато има проявена активност от две страни, следва „борба” за надмощие. Ако имаме разпределяне на активността от двете страни, говорим за баланс. При баланс постигаме хармония и здравина на връзката.

 

Напишете коментар

Вашето Име
Вашият E-mail
Вашият коментар